DAHA AZ VERGİ ÖDEMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN !!!
En baştan belirtmek gerekirse, bu makale, vergi kanunlarımızla, girişimcilere ve şirketlere verilmiş olan, bir takım vergisel indirim, muafiyet, istisna, teşvik ve yasal vergisel haklar konusunda bilgilendirme amacıyla kaleme alınmıştır.
Girişimciler ve yatırıcımlar, bu yasal haklarını kullanarak , belli bir oranda vergiden kaçınabilmekte ve/veya bir süre vergi ödemelerini erteleyebilmektedir. Bu yasal maddeler ile vergiden kaçınmanın suç olmadığını, yasal bir hak olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak, yasal olmayan yollarla vergi kaçırmak suç olmakla birlikye , yaptırım ve cezaları çok ağır olmaktadır.
NASIL DAHA AZ VERGİ ÖDERİM ?
Türkiye 'de , dinamik ve değişken bir yapıya sahip olan vergi kanunları kapsamında, girişimcilere ve işletmelere pek çok vergi indirimi , istisna ve bir takım vergisel haklar tanımlanmaktadır. Özellikle, ekonomik daralma, doğal afet ve olağanüstü durumlarda , işletmelerin desteklenmesi için pek çok yasal destek , kanunlarla uygulamaya alınmaktadır.
Bir hayli karmaşık ve dinamik yapıdaki bu kanunların takibi, uygulanması uzmanlık ve tecrübe gerektirmekte, ayrıca bu vergisel haklardan faydalanmak için , aynı şekilde dinamik bir yaklaşım benimsenmesi gerekliliği aşikardır.
Peki , bu karmaşık vergi mevzuatı karşısında ; " dinamik bir yaklaşımı nasıl geliştirebiliriz, yasal haklarımızı nasıl kullanırız, vergi maliyetlerimizi nasıl azaltırız, nasıl daha az vergi öderiz, vergi indirim ve istisnalarından faydalanmak için ne yapmalıyız, vergi ödemelerimizi nasıl düşürürüz " dediğinizi duyar gibiyim. Buyrun bu soruların cevaplarını madde madde ele almaya çalışalım .
1 - ALANINDA UZMAN, DOĞRU ADRESTEN DOĞRU HİZMETİ ALMAK.
Vergisel hakların tam ve etkin bir şekilde kullanımı için , şirketlerin dikkat etmesi gereken önemli konuların başında ; alanında uzman ve dinamik Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler ile çalışması gerekliliği gelmektedir.
Alanında uzman ve dinamik , Mali Müşavirler, vergi kanunlarını sürekli takip etmekte ve firmaları doğru yönlendirmektedir. Firmaların vergisel indirim ve haklardan faydalanmasını sağlamaktadır. Yasalarla verilmiş bu haklar kapsamında , vergi ödemeleri, hakların kullanılmaması durumuna nispeten vergi ödemelerini bir miktar düşürmektedir.
Diğer yandan, bazı işletmeler için, Mali Müşavir Muhasebeciye ödenen aylık ücretler göze gelebilmektedir. Bu sebeple de, ucuza muhasebe hizmeti verdiğini iddia eden, kayıtsız şekilde kaçak çalışan yetkisiz kişilere yönelebilmektedirler. Ancak, ucuz hizmet veren yerlerde yeterli personel istihdam edilmediğinden/edilemediğinden , tüm muhasebe işlemleri baştan savma yapılmakta, yasalarla verilmiş indirim, teşvik, istisnaların takip edilmemesi bir yanda dursun ; dönemsel vergi çalışmalarını ve şirketin doğal giderlerini yazmamaktadırlar. Bunun sonucu olarakta firmalar, farkında olmadıkları, bir çok gizli maliyetle karşı karşıya kalabilmektedir.
Özetle; Eğer yetkin bir Mali Müşavirle çalışır, hizmet ücretini tam ve zamanında öderseniz, o da, aldığı ücretin karşılığını vermek için gayret edecek, aldığı ücretten çok daha fazla değeri size sağlayacaktır.
2 - VERGİ İSTİSNALARI VE MUAFİYETLERİNDEN FAYDALANMAK
Girişimcileri teşvik etmek ve şirket kuruluşlarına destek olmak için devletin , kanunlarla vermiş olduğu bir takım indirim , istisnalar mevvuttur.
2 a- Genç Girişimci Kazanç İstisnası
29 yaşından küçük ve ilk defa şahıs şirketi kuran girişimcilerin , 3 yıl boyunca , her yıl ki kazançlarının 75.000 TL 'ye kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutulmuştur.
Bununla birlikte , bir yıllık bağkur sigorta primleri , hazine tarafından karşılanmaktadır.
2 b- Engelli Vatandaşların Vergi İndirimi
Engellilik indirimiyle, belirli oranda çalışma gücü kayıo olan vatandaşların ücret veya kazançlarına, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda vergi indirimi uygulanıyor.
2 c- Emekli Vatandaşlara Emlak Vergisi İndirimi
Emekli vatandaşların, Türkiye sınırları dahilinde, brüt 200 metrekare den küçük tek evlerinden, emlak vergisi alınmıyor. Birden fazla evi olanlar, veya birden fazla evde hissesi olanlar ile emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor.
2 d - Yurtdışındaki Şirketlere Verilen Hizmetlerde Vergi İndirimi ,
Yurt dışındaki kişi ve şirketlerde verilen hizmetler KDV 'den muaftır. Ayrıca , yurtdışındaki firmalara verilecek olan yazılım, tasarım, mimarlık hizmetleri kanunundaki şartları taşımak kaydıyla , bu kazançların %50 'si (yarısı) kurumlar vergisinden muaftır.
3- ŞİRKET KAZANCINDAN İNDİRİLECEK GİDERLERİN TESPİTİNİ DOĞRU YAPMAK
Şirketin kazancının (net karının) tespitinde , gider olarak düşülebilecek, vergi yasalarında belirtilmiş bir çok gider hakkı bulunmaktadır. Bunlar, uzmanlık gerektiren konular olduğu için , yeterli tecrübe ve bilgisi olmayan pek çok kişinin gözünden kaçabilmektedir.
3 a - Amortisman Giderlerinin Ayrılması (Sabit Kıymet Yıpranma Giderleri)
Şirketler, satın aldıkları sabit kıymetleri ( taşıt, demirbaş, bina , makine vs.) direkt gider yazamamaktadır. Bunlar, ilk alımda varlık olarak kayıt edilir. Sonrasında, kullanıldıkça , sabit kıymetin faydalı ömrüne göre, yıpranma (amortisman) gideri ayrlır.
Örneğin ; 100.000 TL bedelle bir taşıt aldığınızı düşünelim . Taşıtların faydalı ömrü yasalara göre 5 yıldır. Buna göre, alınan taşıtın her yıl beşte biri (%20) oranında amortisman gideri ayrılabilmektedir. Diğer bir deyişle ; taşıtın toplam değeri , her yıl parça parça , toplamda 5 yılda giderleştirilebilmektedir.
3 b - Kur Farkı Zararlarının Giderleştirilmesi
Dövizli borcu ve alacağı olan firmalar, döviz kurundaki dalgalanmaya bağlı olarak, kur dan kaynaklı zararlarını giderleştirebilmektedir. Ancak , dövizli borcuna kur farkı gideri hesaplayan firmaların , aynı şekilde dövizli alacaklarınıda, güncel kur oranlarına göre tespit etmesi gerekmektedir.
3 c -Tahsil Edilemeyen Alacakların Giderleştilmesi (Şüpheli Ticari Alacaklar)
Şirketler, tahsil edemedikleri ticari alacaklarını , mahkeme süreci başlatılmış olması kaydıyla, giderleştirebilmektedir. Örneğin , 200.000 TL alacağınızı ödemeyen bir firmaya , mahkeme sürecini başlattığınızda, bu tutarı giderleştirebilir , vergi matrahınızdan düşebilirsiniz . Diğer yandan, Mahkeme süreci başlatılmış ve giderleştirilmiş alacak, tahsil edilmesi durumunda, tekrar gelir kayıt edilmekte ve vergi matrahına eklenmektedir.
3 d - Stok Maliyet Kayıtlarının Yapılması Ve Firelerin Giderleştirilmesi
Ticari mal alım satımı yapan firmalari ile üretim firmaları, sattıkları ticari malları elde etmek için katlandıkları maliyetleri doğrundan giderleştirebilmektedir. Bunun yanında , üretim aşamasındaki fireler tespit edilerek giderleştirilebilmektedir.
4 - SABİT KIYMETLERİN SATIŞINDAN ELDE EDİLEN KAR'IN YENİLEME FONUNA ALINMASI
Şirketler sahip oldukları demirbaşları ve diğer sabit kıymetleri her zaman satabilirler. Bu satış sebebiyle elde edilen bir kar var ise, normal uygulamada gelir hesabına alınır ve vergi matrahına dahil edilir. Bununla birlikte ; yasalarla tanınan hak kapsamında , DEMİRBAŞLARINI YENİLEMEK İÇİN satanlar, elde ettikleri karı , fon olarak ayırabilmekte ve yeni demirbaşların alımı için kullanabilmektedir.
Özellikle demirbaş kalemleri çok büyük ölçekli olan sanayi şirketlerinde bu hak, önemli vergi avantajı doğurabilmektedir. Ancak , ayrılan fon, yeni demirbaş alımı yapılmaz ise 3 yılın sonunda gelir hesaplarına aktarılmalı, vergi matrahına eklenmelidir.
5 - REESKONT VE FAİZ GİDERLERİNİN TESPİTİ
Reeskont, kelime olarak günlük değerin tespit edilmesini ifade eder.
Büyük miktarlarda çek ve senetle çalışan şirketler, portföylerindeki çek ve senetler için , reeskont hesaplaması yapabilir. Bu sayede vade farkından dolayı oluşan değer farkını giderleştirebilmektedir.
Örneğin , elinizde 2.000.000 TL değerli ve 10 ay vadeli bir çek olduğunu varsayalım. Her ne kadar çekin üzerindeki rakam 2.000.000 TL olsa da , bu, vade tarihindeki değerini ifade eder. Piyasa faiz oranları ile bir değerleme yapıldığında çekin bu günkü değeri 1.950.000 TL bulunuyor ise , aradaki 50.000 TL lik vade farkını giderleştirilebilmektedir.
6 - EĞİTİM VE SAĞLIK GİDERLERİNİN GELİR VERGİSİ MATRAHINDAN İNDİRİLMESİ
Gelir vergisi mükellefleri , elde ettikleri kazancın/karın %10 'unun aşmamak kaydıyla, eğitim ve sağlık giderlerini kazançlarından düşebilmektedir. Bunun için , eğitim ve sağlık giderlerinin , yasal belgelerle belgelendirilmesi (fatura, fiş v.s) gerekmektedir.
7- BAĞKUR SİGORTA PRİMLERİNİN GİDERLEŞTİRİLMESİ
Gelir vergisi mükellefleri , elde ettikleri net karın %5'ni aşmamak kaydıyla , ödedikleir bağkur sigorta primlerini giderleştirebilmektedir. Bunun için , bağkur sigorta primlerinin , gelirin elde edildiği yıl içerisinde ödenmesi yeterlidir.
8- SERBEST BÖLGELER VE TEKNOKENT BÖLGELERİNDEKİ İNDİRİM VE İSTİSNALAR
Devlet tarafından belirlenmiş olan serbest bölgeler ve teknokent bölgelerinde işyeri/adresi olan şirketlere , bazı vergilerde indirim, bazılarında ise muafiyet verilmektedir. Bu indirim ve muafiyetler, serbest bölge ve teknokent bölgelerine göre değişmektedir.
9- YAPTIĞINIZ BAĞIŞLARI BELİRLİ BİR ORANDA KURUM KAZANCINDAN İNDİREBİLİRSİNİZ
Kurumlar vergisi kanununda belirtilmiş olan kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve Bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanımlanmış vakıflara makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların toplamının , Kurum kazancının %5'i ne kadar olan kısmı giderleştirebilir ve gider matrahından düşülebilmektedir.
Etiket; Vergi , nasıl daha az vergi öderim , daha az veri ödemek, daha az vergi ödemenin yasal yolları, daha az vergi ödemenin yasal yöntemleri, vergiden kaçınma yolları, gider gösterme yöntemleri, gelir vergisi düşürme yolları, nasıl vergimi düşürürüm, gider gösterip vergiden düşmek, demirbaşlar vergiden düşer mi, hangi giderler KDV 'den düşer, daha az vergi ödeme rehberi , vergi giderleri nasıl azaltılır